Contact Us: 055-7538361 | Email: [email protected]

Woods Bagot Offices – Melbourne

Woods Bagot Offices – Melbourne
October 4, 2016 SAGTCO

Woods Bagot has recently created a new office design for their architecture practice in Melbourne, Australia.

Is there a project that is more demanding than designing your own office? Having a group of architects and interior designers pulling in different directions for design supremacy was always going to be a challenge.

To avoid such a situation, the Melbourne studio embarked on a consultative workplace strategy to gather feedback from all staff who would be using the space. The feedback indicated an overarching desire to work collaboratively but also to enable social gatherings. While this set the planning principles for the fit-out, what was still missing was a conceptual vision for the project.

It was at this point the design team considered the simple and inspirational cookbook by Ferran Adria, The Family Meal. Inspired by the dishes eaten everyday by the staff at the legendary El Bulli restaurant, the book focuses on the most important time of the day – when the chefs come together to socialise, share ideas and collaborate.

Woods Bagot Principal and design leader Bruno Mendes said the project deployed a sense of domesticity and familiarity. 

“The simple notion of coming together to share an experience drove our design concept to develop a central heart for the studio. We wanted to celebrate and foster the studio’s collective, collegiate spirit.”

Based on the notion of gathering, the various formal and informal spaces within the studio were formed around a large central space at the core of the floorplate. Stitching together a variety of informal and formal workspaces, it also forms the main assembly space functioning as an open auditorium by connecting the two levels of the studio while providing a platform for invited speakers, movie nights and dancing on Friday nights. Its connection to the main staff lunch area and through to workspaces was critical to reinforce the social and collaborative agenda.

Monumental in gesture and application, timber was the material of choice. Defining each of the key spaces within the studio, the timber weaves itself into natural steel plates which are used as transitional elements to define the various level changes. The physical result is a studio which is more akin to the nuances of ‘living’ as opposed to ‘working’.

Design: Woods Bagot
Design Team: Bruno Mendes (Design leader), Tom Nelson, Bret Simmonds, Richard Galloway, Christopher Free, Sarah Ball.
Photography: Peter Bennetts

3_30_0864_woods_bagot_melbourne_studio_n24_screenhd
3_30_0864_woods_bagot_melbourne_studio_n36_screenhd
3_30_0864_woods_bagot_melbourne_studio_n6_screenhd
3_30_0864_woods_bagot_melbourne_studio_n10_screenhd
3_30_0864_woods_bagot_melbourne_studio_n11_screenhd
3_30_0864_woods_bagot_melbourne_studio_n13_screenhd
3_30_0864_woods_bagot_melbourne_studio_n14_screenhd
3_30_0864_woods_bagot_melbourne_studio_n16_screenhd
3_30_0864_woods_bagot_melbourne_studio_n18_screenhd
3_30_0864_woods_bagot_melbourne_studio_n21_screenhd
3_30_0864_woods_bagot_melbourne_studio_n22_screenhd
3_30_0864_woods_bagot_melbourne_studio_n25_screenhd
3_30_0864_woods_bagot_melbourne_studio_n49_screenhd
3_30_0864_woods_bagot_melbourne_studio_n41_screenhd
office-level-1-plan
office-level-mezz-plan

The post Woods Bagot Offices – Melbourne appeared first on Office Snapshots.

Source: OfficeSnapsShos – Woods Bagot Offices – Melbourne
All content belongs to respective owners!